Athanasis image
Αθανάσης Καρούλης: Academica

home
Aρχική

search
Έρευνα

sitemap
Site Map

links
Xρήσιμοι σύνδεσμοι!

mailme
Γράψτε μου!

madewithmac

Eυχαριστώ για την επίσκεψή σας!...

    personal science lessons    
     
   

Mαθήματα ---> Usability Engineering ---> Yλικό Mελέτης

Usability Engineering - Yλικό Mελέτης

H σελίδα αυτή περιέχει το υλικό μελέτης που μπορείτε να κατεβάσετε και σχετίζεται με την Eυχρηστική Tεχνολογία.

Διαδικαστικά:

  • H συμμετοχή στο τμήμα αυτό του μαθήματος είναι υποχρεωτική, όπως ακριβώς και στο υπόλοιπο μάθημα. Πρέπει συνεπώς κάθε φοιτητής να στείλει ένα mail ενεργοποίησης (με θέμα "συμμετοχή στο UE") στον διδάσκοντα αυτής της ενότητας (Αθ. Καρούλης) στο karoulis@csd.auth.gr.
  • Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες μελέτης που σας παρέχονται παρακάτω. Τα δύο κεφάλαια της μελέτης σας μπορείτε να τα κατεβάσετε σταδιακά, ένα κάθε Τρίτη.
  • Την τρίτη Τρίτη, στις 21/12, την ώρα και στην αίθουσα του μαθήματος θα έχουμε ΤΕΣΤ, με φυσική παρουσία σας. Το τεστ έχει τη μορφή multiple choice, 4 σελίδες.
  • Ο βαθμός του τεστ κατοχυρώνεται και μετράει στον τελικό βαθμό του μαθήματός σας μόνο θετικά και με ανώτερο τη μία μονάδα. Αν δηλαδή πάρετε 8,6, ο τελικός βαθμός σας θα πάρει ένα μπόνους 0,86 μονάδων. Αν πάρετε στο τεστ 1, θα έχετε ένα μπόνους 0,1 μονάδας. Αρνητικά δεν μπορεί συνεπώς να μετρήσει.
  • Kαμμία άλλη υποχρέωση δεν θα υπάρχει για τα μαθήματα αυτά κατά τις εξετάσεις. Θεωρείται δηλαδή ότι οι φοιτητές εξετάστηκαν ήδη με το τέστ για αυτή την ενότητα και ο βαθμός κατοχυρώνεται (με ανώτερο τη 1 μονάδα όπως είπαμε)
  • Στο τέλος του τεστ οι φοιτητές θα συμπληρώσουν υποχρεωτικά και ένα σύντομο ερωτηματολόγιο (5 - 10 λεπτών) για ερευνητικές ανάγκες.

Tο βασικό Υλικό Μελέτης σας είναι:

  1. Guide.pdf (310 kB). Κατεβάστε πρώτο αυτό το "Φύλλο Μαθήματος" και εκτυπώστε το! Αυτό το φύλλο θα σας καθοδηγήσει στη μελέτη σας. Συνιστάται θερμά να ακολουθήστε επακριβώς τον τρόπο μελέτης που προτείνει το φύλλο αυτό!
    Στη συνέχεια θα χρειαστεί να κατεβάσετε και τα επόμενα αρχεία.
  2. HCI01.pdf (450kΒ): Περιέχει τις σημειώσεις του πρώτου μαθήματος (Εισαγωγή στην Ευχρηστία Λογισμικού), σχετικά με εισαγωγικά θέματα της Ευχρηστίας Λογισμικού. Συνιστάται να το κατεβάσετε αμέσως και να το μελετήσετε μέχρι την επόμενη Τρίτη 14/12. Σημειώστε ότι οι ενότητες 0.4 και 0.5 είναι βοηθητικές και δεν θα εξεταστούν.
  3. HCI02.pdf (420kB): Περιέχει τις σημειώσεις του δεύτερου μαθήματος (Αξιολογήσεις). Συνιστάται να το κατεβάσετε την Τρίτη 14/12 και να το μελετήσετε στη συνέχεια. Σημειώστε ότι η ενότητα 1.10 είναι επίσης βοηθητική και δεν θα εξεταστεί.
  4. Presentation.zip. Παρουσίαση σε Authorware (χωρίς ήχο) της ίδιας ύλης. Το μέγεθος αυτού του αρχείου είναι περίπου 3,5 ΜΒ, άρα προτιμήστε να το κατεβάσετε σε κάποιο εργαστήριο του Τμήματος. Η μελέτη αυτού του αρχείου δεν είναι υποχρεωτική. Όμως, αυτό είναι το αρχείο με το οποίο θα γινόταν η παρουσίαση του θέματος σε "ζωντανό" μάθημα, άρα τα θέματα του τεστ θα επικεντρωθούν σε αυτά που παρουσιάζονται εδώ...

Λάβετε υπ' όψιν σας ότι το υλικό αυτό αποτελεί ουσιαστικά ένα τμήμα διδακτορικής διατριβής (τα δύο πρώτα κεφάλαια), συνεπώς είναι φυσικό να σας ξενίσει κάπως ο τρόπος γραφής.


Παράλληλη ύλη

Mπορείτε επίσης να κατεβάσετε ένα shareware βιβλίο: C. Lewis and J. Rieman - Task-Centered User Interface Design, πάλι σε αρχείο .zip (TCUID.zip 450 kB). To βιβλίο είναι στα αγγλικά, δίνει όμως με αρκετά καλό τρόπο μια σφαιρική ιδέα του διεργασιοκεντρικού σχεδιασμού που παρουσιάζεται στο πρώτο μάθημα, αλλά και αρκετές από τις μεθοδολογίες αξιολόγησης που παρουσιάζονται στο δεύτερο μάθημα. Τα κεφάλαια αυτά δεν ανήκουν στην εξεταστέα ύλη, σας βοηθούν όμως να κατανοήσετε κάποια από τα θέματα που συζητούνται. Θεωρούνται δηλαδή σαν "παράλληλη ύλη", ένας όρος γνωστός στην εξ' αποστάσεως εκπαίδευση (όπου η ύλη είναι ούτως ή άλλως περισσότερη από την παραδοσιακή!)

Συνιστάται να δώσετε βάρος ιδιαίτερα στα κεφάλαια 1 (χρηστοκεντρικός σχεδιασμός), 4 (ιδιαίτερα τις παραγράφους του Cognitive Walkthrough και της Heuristic Evaluation) και 5 (αξιολογήσεις με χρήστες). Τα υπόλοιπα είναι εθελοντικά, για όποιον θέλει να αποκτήσει μια πρώτη επαφή με το χώρο της ευχρηστίας λογισμικού.


Μέρος της παράλληλης ύλης σας είναι και ένα site: http://www.ee.upatras.gr/hci/index.htm. Είναι στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και Ηλεκτρονικών Η/Υ, η ερευνητική ομάδα του HCI. Στον τομέα "Ευχρηστία Λογισμικού" θα βρείτε εισαγωγικά on-line μαθήματα για το θέμα. Επίσης στο "Πηγές στην Ελλάδα και στον Κόσμο" θα βρείτε ενδιαφέροντα links για το HCI.

Το site αυτό ΔΕΝ αποτελεί εξεταστέα ύλη, είναι τελείως εθελοντικό.


Οι οδηγίες μελέτης είναι απλές: διαβάζετε τα HCI01.pdf και HCI02.pdf με τον τρόπο που σας προτείνει το φύλλο μαθήματος και ...έρχεστε στο τεστ! Βέβαια είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερο ασχοληθείτε και με την παράλληλη ύλη, τόσο περισσότερο θα γνωριστείτε με τον τομέα και θα είσαστε πιο άνετοι στο τεστ. Αυτός είναι και ο σκοπός της παράλληλης ύλης άλλωστε, η εξοικείωση...